Nükleer tedarik zincirindeki yönetim ihtiyaçları
Etkin ve verimli ihtiyaç ve kaynak yönetiminin, işverenler ile işletmecilerin nükleer santral projelerindeki masraflı gecikmelerin ve sorunların önlenmesine katkısını bültenimizdeki makalede bulabilirsiniz.
Yeni nükleer enerji santrali inşa projeleri; sektörün sürekli olarak değişen ihtiyaçlar, yüksek maliyetler ve uzun proje zaman çizelgeleri nedeniyle zora giriyor. Ayrıca, bu projeler yapı olarak genellikle çok uluslu oluyor. Örneğin, Türkiye’deki bir nükleer santral, farklı tasarım kodları kullanılarak Japon-Fransız konsorsiyumu tarafından inşa edilebilmektedir.
Zorluklar ve gereklilikler nedeniyle projelerde maliyetli gecikmeler ve sorunlarla karşılaşılabiliyor. 2015 Dünya Nükleer Endüstri Durum Raporu’na göre, dünyadaki her dört nükleer santral inşaatının yaklaşık üç tanesi planlanan zamanda sonlandırılamıyor.
Nükleer enerji santrali yatırımcılarının, işverenlerinin ve işletmecilerinin, proje sorunlarını önlemesi için etkin ve verimli kaynak yönetimine ihtiyacı var. Bunun için, kapsamlı teknik uzmanlığa ve global bilinirliğe sahip, güvenilir ve tarafsız üçüncü taraf hizmet sağlayıcısı ile iş birliği yapmaları öneriliyor.
Bu nükleer teknik destek kuruluşu, alanında derinlemesine uzmanlığa ve nükleer hizmetler kapsamındaki yetki belgelerine sahip, bağımsız bir kurum olmalıdır. Teknik destek kuruluşları, nükleer teknoloji sertifikası vermesinin ve üçüncü taraf uygunluk değerlendirmelerinin yanı sıra, ikinci taraf hizmetleri de yerine getirir. Kuruluş, nükleer santral için tüm temel yetkinlikler ile proje ve kalite yönetimi gerçekleştirebilmelidir. Buna, belgelendirme hizmetleri, kalite yönetimi, güvenlik yönetimi, nükleer mühendislik, yapı mühendisliği, elektrik mühendisliği, tesis güvenliği ve yangın koruması, radyasyondan korunma ve işletmeden çıkarma ile radyoaktif atık yönetimi de dâhildir.
TÜV SÜD, bir nükleer santralin kullanım ömrü boyunca, lisans verilme aşamasından tasarım ve inşaata, devreye alma ve devreden çıkarmaya kadar olan sürecin tamamında ihtiyaç yönetimi gerçekleştiren kapsamlı bilgi ve tecrübeye sahip bağımsız bir teknik destek kuruluşudur. İlave nükleer hizmetler, nükleer kurulumların güvenlik değerlendirmesini, radyasyondan korunmasını ve nükleer atık yönetimini kapsar. Uzmanlarımız, tesis kullanım ömrü süresince değerlendirme ve teknik destek hizmetleri vermenin yanı sıra, nükleer santral ile ilgili çeşitli konularda özel eğitim programları ve seminerler gerçekleştirir. TÜV SÜD, dünya çapındaki yeni nükleer teknolojilerin kullanıldığı ve zor şartlar altında daha önce uygulanmamış testlerin de olduğu projelerde tüm paydaşlarına hizmet vermektedir.
Ayrıca, tesis işverenlerinin, işletmecilerinin ve yatırımcılar ile iş birliği yapmanın yanı sıra; yetkililer için değerlendirme ve teknik destek hizmetleri sunmaktadır. TÜV SÜD’ün nükleer hizmetleri, aralarında IAEA, ASME, NUREG, KTA (Almanya), SAPs (Birleşik Krallık), KEPIC (Kore), PNAE (Rusya), RCC (Fransa) ve YVL (Finlandiya) olan dünya çapındaki pek çok standart ile aynı doğrultudadır.
Daha fazla bilgi almak için marketing@tuv-sud.com.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.